Selepas dikukus...sejukkan seketika.
BAHAN-BAHAN:
5 biji telur (saiz kecil) 250 gm tepung gandum 300 gm gula kastor 2 camca teh ovellette 1 camca teh baking powder 259 ml santan pewarna hijau 2 camca teh paste pandan
1/2 biji kelapa parut(putih sahaja) + sedikit garam halus + sedikit tepung ubi.
CARA MEMBUATNYA:
1. Panaskan kukusan.
2.Pukul telur, gula & ovellette hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna. Kacau sebati.
4. Kelapa gaul sebati dengan bahan lain.
5. Sapukan sedikit minyak pada acuan, letakkan kelapa dan padat-padatkan. Masukkan adunan tadi hingga penuh dan kukus selama 5 minit.
6. Tunggu sejuk sedikit baru keluarkan pada acuan.
Adunan ni boleh jadi dalam 38 biji. Alhamdulillah...habis gak. Ingatkan nak buat 1/2 adunan jer, nampak macam banyak..rupa-rupanya tak sangka anak2 suka kuih ni...tukang perabis la..apa lagi. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan