Assalamualaikum...salam hari Jumaat yang berkah dan penghulu segala hari...rehat2 dan bersantai tatkala kaum adam menunaikan solat Jumaat. Kaum hawa berkongsi khutbah dengan hanya mendengar radio dan menonton TV....ada juga yang zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz..dibuai mimpi walau seketika. Sambil2 mengedit...telinga ni sempat juga mendengar khutbah Jumaat di TV....
Rasa macam teringin nak makan kek coklat...hhmmm tak pernah jemu dengan coklat...buat yang mudah dan ringkas jer tapi sedap...ni la hasilnya...dah banyak kali buat guna resepi ni...Alhamdulillah. Resepi dari Saji Online....rasa dan kelembutannya sama seperti yang makcik buat di kampung.
Agak rajin guna lah acuan kecil-kecil....tapi kalau datang malasnya guna terus loyang besar.
Bahan-bahan:
(A)
1 cawan gula kastor
1 cawan susu cair
1 cawan marjerin cair (sy guna minyak kelapa)
1 cawan serbuk koko (sy guna 3/4 cawan)
(B)
1 1/4 cawan tepung gandum(sy guna 1 1/2 cawan)
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonate
(C)
3 biji telur
sedikit esen vanila(sy tambah)
1/2 cawan susu pekat(4 sudu makan)
Cara:
1. Satukan bahan A di dalam mangkuk yang tahan api...panaskan seketika hingga bahan sebati. Tidak perlu terlalu panas.
2. Ayakkan bahan B. Setelah bahan A sejuk, masukkan sedikit2 bahan B dan susu pekat, kacau rata.
3. Pukul bahan C menggunakan garpu...campurkan ke dalam adunan..kaup balik sahaja hingga sebati.
4. Panaskan pengukus. Kukus selama 1 jam sekiranya menggunakan loyang. 1/2 jam sekiranya menggunakan acuan kecil. Pastikan air kukusan tidak terkena pada adunan.
Hasilnya:
1. 1 biji = Guna loyang 20 cm.
2. 20 biji = acuan kecil (seperti di atas)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan