Pulut kuning ni saya buat pada 8hb Mac lalu. Harijadi sendiri, buat sendiri ler...Sekarang baru dapat nak n3. Hiasan macam untuk letak kat meja pengantin lak..
BAHAN-BAHAN:
1 kg beras pulut
1 sudu serbuk kunyit
1 keping asam keping
1 1/2 biji kelapa (santan yang pekat sahaja)
sedikit garam
CARA MEMBUATNYA:
1. Rendamkan beras pulut sekurang-kurangnya 3 @ 4 jam bersama kunyit dan asam keping. Air biar melebihi paras beras pulut.
2. Santan kelapa ditambahkan sedikit garam.
3. Panaskan pengukus. Toskan beras pulut. Letakkan ke dalam loyang 3/4 paras loyang. Letakkan santan yang telah dicampur garam ke dalam loyang tadi. Paras santan sama dengan paras beras pulut.
4. Kukus hingga masak. Bila santan dan kering, kaup-balikkan pulut dan kukus sekejap lagi agar beras pulut betul-betul tanak.
Selamat mencuba...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan