Jumaat, 18 Mac 2011

UDANG MASAK LEMAK

UDANG MASAK LEMAK


BAHAN-BAHAN:

1/2 kilo udang
4 batang kacang panjang
1 biji karot(kecil)
1 batang cili merah
5 biji cili padi
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 batang serai
1 sm halia
3 cawan santan
1 keping asam keping
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
2 sudu minyak untuk menumis

CARA MEMBUATNYA:

1. Bersihkan udang.

2. Hiris bawang, cili merah dan cili padi. Serai dititik. Bawang putih dan halia ditumbuk.

3. Kacang panjang dan karot dipotong ikut suka.

4. Panaskan minyak, tumiskan bahan tumbuk, cili, serai hingga wangi. Masukkan udang, goreng sebentar.  Masukkan karot, santan dan serbuk kunyit, garam, asam keping. Biar mendidih sebentar dan masukkan kacang panjang. Dikacau selalu agar tidak pecah santan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KONGSI RESEPI

Body Mass Index Calculator