Isnin, 21 Mac 2011

KERANG KARI ULALA

    Masakan ni dari zaman saya masih kecil lagi...Arwah embah(nenek) saya masak. Selalu Arwah embah buat waktu bulan puasa.   Masa tu saya selalu temankan dia sebab dia tinggal seorang diri. Bila bangun sahur, masakan inilah yang dia hidangkan. Cukup sempurna dengan nasi panas sahaja. Arwah embah buat kering sikit..ni saya adjust la...tapi rasa tetap sama. Nak resepi nyer?????



BAHAN-BAHAN:

1 kg kerang
2 biji kentang (potong kecil)
1 batang serai
2 sudu besar rempah kari daging Baba's(bancuh dgn air)
2 biji cili padi
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 sudu gula
sedikit asam keping
sedikit garam
sedikit minyak untuk menumis
sedikit daun kari 
1 cawan air

CARA MEMBUATNYA:

1. Kerang dibersihkan dan direbus. Kopek kulitnya. Selepas dikopek dicuci sekali lagi.

2. Gorengkan kentang. Hiriskan bawang putih, bawang merah dan cili padi. Serai diketuk.

3. Panaskan minyak, tumiskan bawang, masukkan rempah kari & daun kari, masak hingga naik minyak dan wangi. 

4. Masukkan kerang, kentang goreng, air, garam, serai, gula dan asam keping. Masak hingga mendidih dan pekat sedikit.
Rasanya lebih manis.

Cuba lah...makan dengan nasi panas...wah! mak mertua lalu pun tak sedar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KONGSI RESEPI

Body Mass Index Calculator