Jumaat, 18 Mac 2011

PAU KACANG MERAH

PAU KACANG MERAH




Bahan inti:

Inti kacang merah - ada dijual di kedai barangan kek.

Bahan Doh:

500 gm tepung pau - diayak
1 sudu kecil garam halus
1 paket yis kering
50 gm gula kastor
250 ml air (mengikut anggaran)
3 sudu besar minyak jagung

Cara membuatnya:

1. Campurkan kesemua bahan, gaul bahan sampai sebati. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Uli hingga kenyal dan tidak melekat. Ambil sedikit minyak jagung, letakkan di tapak tangan dan gaul ratakan pada doh tersebut hingga rata.


2. Simpan dan tutup doh seketika. Biarkan doh naik 2 kali ganda.


3. Ketuk-ketukkan doh dengan jari penumbuk. Ambil doh, bulatkan kecil-kecil(saiz ikut suka) dan leperkan. Masukkan inti (1 sudu kecil) dan klimkan. Lapikkan dengan kertas pengalas.


4. Bila telah siap, biarkan ia naik seketika dan kukus dalam masa 2 @ 3 minit.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KONGSI RESEPI

Body Mass Index Calculator