Selasa, 29 Mac 2011

KUIH KETAYAP

Kuih Ketayap
Inti kelapa


BAHAN-BAHAN:

3 cawan tepung gandum
Sedikit garam
1 biji telur
Air secukupnya
1 sudu makan minyak kelapa
sedikit pewarna hijau

CARA MEMBUATNYA:

1. Satukan tepung, telur dan garam. masukkan air sedikit demi sedikit mengikut kecairan yang dikehendaki. Kacau menggunakan whisk.

2. Setelah sebati, tapiskan. Kemudian, masukkan minyak kelapa dan kacau sebati.

3. Panaskan kuali leper, masukkan 1 senduk bancuhan dan nipiskan. 


INTI KELAPA

BAHANNYA:

1/2 biji kelapa parut(Putih sahaja)
1 cawan gula
1 cawan gula merah
1 cawan air
1 helai daun pandan
1 sudu tepung ubi

CARA MEMBUATNYA:

1. Masakkan gula merah, gula dan air hingga mendidih dan pekat sedikit. Tapiskan.

2. Letakkan kelapa dalam kuali, masukkan air gula tadi, daun pandan dikoyak-koyak dan masak guna api yang kecil hingga hampir kering. Sentiasa dikacau. 

3. Akhir sekali masukkan tepung ubi untuk memekatkannya.





Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KONGSI RESEPI

Body Mass Index Calculator