Jumaat, 3 Februari 2012

APAM TEPUNG GANDUM

Assalamualaikum....apa khabar kawan2 semua....ni nak kongsi resepi Apam Tepung Gandum yang saya ambil dari resepi Kak Fida@myresepi. Ada sedikit tambahan pada sukatan air sebab bancuhan agak pekat. Jangan marah ye Kak Fida kalau terbaca blog saya ni. Teringin lak nak makan apam...jadi buat la sikit petang tadi. Dah banyak kali gak buat apam ni, tapi tak sempat nak edit...ni gambar terbaru la yer. Bahannya pun mudah...apa lagi.....mari la cuba...

 Yang ni berwarna-warni...saja2 terlebih rajin


Yang ini hijau dan putih...ada anak seorang ni yang suka makan warna putih jer...

Bahan-bahan:

4 1/2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula
2 1/4 cawan air 
1/2 cawan air
1 paket yis mauripan
Pewarna ikut suka

kelapa parut
sedikit garam

Cara membuatnya:

1. Ayak tepung gandum. Masukkan dalam  mangkuk besar. Satukan dengan gula.

2. Yis dibancuh dengan 1/2 cawan air..dikacau sebati.

3. Masukkan 2 1/4 cawan air ke dalam adunan tepung sambil dikacau menggunakan whisk. Kacau hingga sebati. Masukkan bancuhan yis dan kacau lagi. Semasa membancuh kalau hendak diwarnakan sekali pun takpa...terpulang.

4. Perapkan lebih kurang 30 minit hingga adunan naik sekali ganda.

5. Panaskan pengukus. Acuan dilenserkan dengan minyak kelapa dan masukkan adunan 3/4 penuh. Kukus dalam 10 minit. Angkat dan sejukkan.

6. Hidangkan dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam.

1 ulasan:

  1. Dah sejuk pun masih lembut lagi berbanding apam2 lain....

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KONGSI RESEPI

Body Mass Index Calculator