Selasa, 31 Januari 2012

PUDING JAGUNG

Assalam...selamat sejahtera semua rakan-rakan. Mari kita berkongsi dan ramai-ramaikan lah rakan blogger. Yang berminat dengan blog saya ni silalah menjadi follower ye...@ like mana berkenan...berkomunikasi lah kita, kalau ada sebarang komen..sila nyatakan...mudah-mudahan kita boleh memperbaiki apa yang silap, menambah apa yang kurang..berkongsi ilmu, mengeratkan silaturrahim sesama kita dan sebagainya.

Untuk kali ini mari kita kongsi resepi menu mudah yang menjadi kegemaran keluarga..Amacam, cantik tak puding ni, kuning berkilat kannnnnn.....masuk bakul angkat sendiri lak..

Lupa lak....resepi ni dari kakak saudara di kampung. Dia yang ajar cara masak masa kenduri tahlil Arwah Ibunda di rumah. Terima kasih Kak Ingah.




Bahan-bahan:

1 paket tepung kastad (300 gm)
1 tin jagung cream
1/2 kilo gula @ boleh kurang 450 gm
5 tin santan (1 1/2 biji kelapa)(sukatan guna tin jagung)

Cara membuatnya:

1. Satukan tepung kastad, jagung dan gula dengan 1 tin santan. Kacau guna whisk agar tidak berketul dan gula hancur.

2. Lebihan santan dimasukkan dalam periuk sesuai dan dimasak menggunakan api sederhana. Sentiasa dikacau agar tidak pecah santan. Jangan sampai mendidih...bila agak panas baru masukkan bancuhan tepung kastad tadi.

3. Sentiasa dikacau menggunakan senduk kayu hingga pekat dan berkilat.

4. Sedia dimasukkan ke dalam acuan kegemaran. Sejukkan.

Sila lah ye mencuba resepi ini..




Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KONGSI RESEPI

Body Mass Index Calculator