Makan petang...kalau rasa-rasa malas nak makan nasi..mee ni cukup mengenyangkan.
Bahan-bahan:
1 paket mee kuning (dicelur seketika)
1 mangkuk kecil isi ayam/udang/daging
sedikit karot
sedikit sawi
sedikit taugeh
sedikit kobis
sedikit daun bawang & daun kucai
2 sudu makan cili boh
1/2 cawan kicap manis
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
sedikit ikan bilis (ditumbuk halus)
sedikit minyak untuk menumis
1 keping kek ikan - dipotong kecil
1 keping tauhu - dipotong kecil
1 gelas air
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Gorengkan tauhu dan kek ikan.
2. Masukkan bahan tumbuk, cili boh dan isi ayam, masak hingga naik bau. Masukkan air, kicap, tauhu, kek ikan, sawi, karot, kobis. Biar mendidih seketika baru masukkan mee..kacau sebati. kalau kurang air tambah sedikit lagi.
3. Masukkan kesemua bahan lebihan dan kacau seketika dan siap dihidangkan. Jangan terlalu lama masaknya kerana mee sudah dicelur.
4. Tidak perlu garam atau perasa.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan