Ahad, 22 April 2012

RUSA MASAK KICAP

Assalamualaikum....hari ni nak kongsi resepi daging rusa masak kicap.....mudah saja penyediaannya. Rasa daging rusa ni lebih sedap berbanding daging lembu dan kambing. Ianya tidak mengandungi lemak langsung.  Harganya agak mahal sedikit laaaa yer....mahal pun berbaloi...



BAHAN-BAHAN:

1/2 kilo daging rusa
1 kuntum bunga lawang
1 batang kayu manis 
1 sudu makan lada hitam
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 biji cili merah
1/2 inci halia
4 sudu makan kicap manis
sedikit minyak untuk menumis

CARA MEMBUATNYA:

1. Hiris daging nipis-nipis dan bersihkan.
2. Hiriskan bawang besar dan cili. Ketukkan bawang putih dan halia lalu dicincang2.
3. Tumiskan kayu manis, bunga lawang, bawang putih dan halia. Masukkan daging dan air secukupnya. Masak sehingga daging empuk dan lembut.
4. Setelah daging empuk, masukkan kicap, lada hitam yang telah ditumbuk, bawang besar dan cili. Masak sehingga agak sedikit kering kuahnya.
5. Garam dan gula bergantung kepada kicap. Kalau saya tak perlu tambah lagi dah.....sudah memadai.

Cuba la.....
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KONGSI RESEPI

Body Mass Index Calculator