Isnin, 21 Mac 2011

KEK COKLAT LEMBAB

Resepi ni saya ambil dari Azita Kichen...terima kasih Azita. Memang sedap kek ni. Cuba tengok..dah 3 kali saya buat dengan hiasan yang tak seberapa ni...Anak-anak sangat menyukainya. Ada sedikit la yang saya ubah...

Topping dengan ganache coklat.


BAHAN-BAHAN:

250 gm mentega/marjerin
300 gm gula kastor
1 camca besar ovellette
4 biji telur

250 gm tepung gandum
2 camca teh baking powder
1 1/2 camca teh soda bikabornate

1 cawan serbuk koko (diayak)
1 1/2 cawan susu UHT (4 sudu susu tepung + air suam 2 1/2 cawan)
60 gm gula kastor

CARA MEMBUATNYA:

1. Pukul mentega, gula & ovellette hingga kembang dan gebu. Masukkan telur satu persatu, pukul lagi.

2. Masukkan serbuk koko, susu & gula dalam bekas lain, bancuh & kacau guna whisker dan tapis.

3. Satukan bahan tadi dan masukkan tepung sedikit2 dan kacau sebati. Glis loyang dengan marjerin. Masukkan ke dalam loyang dan bakar 170o C selama 40 minit. Sekiranya tengah belum masak, tambahkan masa. (Pastikan guna fungsi grill bawah dan atas/bawah agar kek masak sekata).


Hiasan ni saya guna ganache coklat & coklat rice.
Yang ini saya guna butter cream.






Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KONGSI RESEPI

Body Mass Index Calculator