Rabu, 30 Mac 2011

HATI AYAM MASAK HITAM



BAHAN-BAHAN:

1/2 kilo hati ayam (kalau suka pedal boleh campur)
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam

1 biji bawang besar
1 biji cili merah
2 sudu makan cili giling
1 sudu makan kicap manis
sedikit halia
1 kuntum bunga lawang
1 batang kayu manis
1/4 cawan air asam
sedikit gula
sedikit garam
minyak

CARA MEMBUATNYA:

1. Basuh hati hingga bersih. Campurkan kunyit dan sedikit garam. Goreng hingga garing. Ketepikan.

2. Hiriskan bawang besar & cili merah. Tumbukkan halia dan bawang putih. 

3. Panaskan minyak, masukkan bahan tumbuk, cili giling, bunga lawang & kayu manis, masak hingga  naik bau. Masukkan air asam, gula, hati ayam, cili merah, bawang besar dan kicap. Kacau sebati.

4. Kalau kurang rasa tambah garam sedikit. Siap untuk dihidang.






Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KONGSI RESEPI

Body Mass Index Calculator