Jumaat, 18 Mac 2011

POPIAH BASAH

1. POPIAH BASAH


BAHAN-BAHAN:

Untuk Kulit:

3 cawan tepung gandum
1 biji telur
2 sudu makan cuka
1 sudu minyak kelapa
1 sudu teh garam
air secukupnya

Caranya:

1. Bancuh kesemua bahan dan perap 3 hingga 4 jam. Bancuhan seperti membuat cekodok, tidak terlalu cair.

2. Ambil adunan dengan tangan dan sapu nipis seperti membuat ketayap. Daripada tepi ke tengah. Api biar perlahan. Hati-hati panas...dan cepat kering.(di sini lah yang rumit sedikit).

3. Setelah masak simpan di dalam tuala nipis yang lembap.

Untuk Intinya:

1 biji sengkuang (kecil)
1 batang karot
30 sen kacang panjang
sedikit kobis
sedikit timun
1 biji bawang besar (cincang)
1/2 cawan udang kering (ditumbuk)
sedikit garam

Caranya:

1. Hiris sengkuang, timun,karot dan kobis (sagat pun boleh).

2. Tumiskan bawang dan udang kering hingga naik bau dengan minyak yang sedikit. Masukkan kesemua bahan, gaul sebati dan tambah garam. Masak sekejap saja dan toskan airnya.

Untuk cili:

15 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 sudu besar gula
2 sudu besar gula perang
2 sudu kicap manis
sedikit garam

Caranya:

1. Buang biji cili, potong dan rebus. 

2. Cili, bawang besar dan putih diblender hingga hancur.

3. Masak dalam kuali hingga cili betul-betul masak. Baru masukkan semua bahan-bahan lain. Biar pekat.


Cara mambungkus popiah

1. Ambil sekeping kulit, letakkan cili hingga rata, taburkan bawang goreng dan letak inti. Tutup kiri dan kanannya dan gulung.

(Selamat Mencuba... kalau give up buat kulitnya...cari yang dah siap..kat Pasar Chow kit ada jual. Tak pernah beli lagi tapi kalau boleh nak cuba sampai jadi betul2. Nampak mudah...tapi bila dah buat...boleh jadi tak tahan la....)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KONGSI RESEPI

Body Mass Index Calculator