Isnin, 21 Mac 2011

PULUT KUNING

Pulut kuning ni saya buat pada 8hb Mac lalu. Harijadi sendiri, buat sendiri ler...Sekarang baru dapat nak n3. Hiasan macam untuk letak kat meja pengantin lak..



BAHAN-BAHAN:

1 kg beras pulut
1 sudu serbuk kunyit
1 keping asam keping

1 1/2 biji kelapa (santan yang pekat sahaja)
sedikit garam


CARA MEMBUATNYA:

1.  Rendamkan beras pulut sekurang-kurangnya 3 @ 4 jam bersama kunyit dan asam keping. Air biar melebihi paras beras pulut.

2. Santan kelapa ditambahkan sedikit garam.

3. Panaskan pengukus. Toskan beras pulut. Letakkan ke dalam loyang 3/4 paras loyang. Letakkan santan yang telah dicampur garam ke dalam loyang tadi. Paras santan sama dengan paras beras pulut.

4. Kukus hingga masak. Bila santan dan kering, kaup-balikkan pulut dan kukus sekejap lagi agar beras pulut betul-betul tanak.

Selamat mencuba...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KONGSI RESEPI

Body Mass Index Calculator