Isnin, 21 Mac 2011

PUTERI AYU

Dari rositamz(my resepi)...nampaknya serasi la, menjadi jer. 


Acuan bunga tersusun..
Acuan bunga ropol-ropol..
Semasa sesi mengisi adunan
Adunan telah diisi penuh. Tunggu giliran untuk masuk ke dalam pengukus.


Selepas dikukus...sejukkan seketika.


BAHAN-BAHAN:

5 biji telur (saiz kecil)
250 gm tepung gandum
300 gm gula kastor
2 camca teh ovellette
1 camca teh baking powder
259 ml santan
pewarna hijau
2 camca teh paste pandan

1/2 biji kelapa parut(putih sahaja) + sedikit garam halus + sedikit tepung ubi.

CARA MEMBUATNYA:

1. Panaskan kukusan.

2.Pukul telur, gula & ovellette hingga kembang dan gebu.

3. Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna. Kacau sebati.

4. Kelapa gaul sebati dengan bahan lain.

5. Sapukan sedikit minyak pada acuan, letakkan kelapa dan padat-padatkan. Masukkan adunan tadi hingga penuh dan kukus selama 5 minit.

6. Tunggu sejuk sedikit baru keluarkan pada acuan.

Adunan ni boleh jadi dalam 38 biji. Alhamdulillah...habis gak. Ingatkan nak buat 1/2 adunan jer, nampak macam banyak..rupa-rupanya tak sangka  anak2 suka kuih ni...tukang perabis la..apa lagi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KONGSI RESEPI

Body Mass Index Calculator