IKAN BILIS TIGA RASA
Bahan-bahan (hidangan untuk 5 orang)
- 1 cawan ikan bilis kopek
- 1 biji bawang besar
- 1 biji cili merah
- 8 biji cili padi
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 cawan air asam jawa
- 1 1/2 sudu makan gula
- sedikit garam
- minyak untuk menggoreng
Cara-cara
- Basuhkan ikan bilis, toskan dan goreng hingga garing. Minyak jangan terlalu banyak kerana minyak gorengan itu boleh digunakan untuk menumis. Sesudah garing angkat dan letak di dalam mangkuk.
- Hiriskan cili nipis-nipis, bawang besar dan bawang putih. Tumiskankan hingga naik bau.
- Masukkan air asam, gula dan sedikit garam sahaja. Bagi memastikan tidak masin (ada jenis ikan bilis masin), garam ditambahkan kemudian).
- Biar kuah pekat sedikit dan rasa yang cukup, tuangkan kuah tersebut pada ikan bilis. Sedia untuk dihidang.
Sedap dimakan bersama nasi putih....perghhhh..terliur.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan