Masakan ini kebanyakannya dimasak oleh orang Jawa...sebab ada tempe. Rasanya cukup dengan lemak manisnya serba sempurna. Macam sambal goreng Jawa gak.
BAHAN-BAHAN:
2 keping tempe
1 keping tauhu
1 biji kentang
6 batang kacang buncis
1 biji bawang besar sedang
2 ulas bawang putih
1 biji cili merah
1/4 cawan ikan bilis
sedikit air asam (asam keping)
sedikit gula
sedikit garam
1 cawan santan
Minyak untuk menumis
CARA MEMBUATNYA:
1. Potong tempe, kentang dan tauhu ikut suka. Goreng berasingan. Kacang buncis dipotong serong.
2. Tumbukkan bawang putih dan ikan bilis. Cili dan bawang besar dihiris.
3. Panaskan minyak, tumiskan kesemua bahan tadi hingga naik bau. Masukkan santan, asam, garam, gula dan kacau hingga mendidih. Masukkan bahan goreng dan kacang buncis tadi. Kacau seketika dan siap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan