Assalamualaikum..inilah resepi mudah. Kadang-kadang teringin nak makan yang ringkas dan kurang berminyak..kebetulan ada rendang daging. Lempeng ni nak makan dengan sambal tumis pun boleh dan ikut selera kita. Resepi rendang nanti saya masukkan...jom kita tengok resepi lempengnya dulu.
Lempeng kelapa dan rendang daging |
Bancuhannya, tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat |
Masak di atas kuali leper, tidak perlu nipis sangat. Ditutup dengan penutup agar masaknya sempurna. |
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan kelapa parut (putih sahaja)
sedikit garam
air secukupnya
1 sudu makan minyak kelapa
CARA MEMBUATNYA:
1. Bancuhkan kesemua bahan dalam 1 bekas hingga sebati.
2. Panaskan kuali leper, ratakan dengan senduk, tutup seketika. Bila lapisan bawah sudah kering, terbalikkan. Masak menggunakan api yang sederhana sahaja.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan