Cekodok ni biasanya kita makan semasa minum petang...memang menjadi kegemaran semua orang. Selain cara membuatnya mudah, ianya dimakan semasa panas bersama teh o dan dicicah la pula dengan cili sos...perrgghhh..memang mengancam.
BAHAN-BAHAN:
3 cawan tepung gandum
1 biji bawang besar
1/4 cawan ikan bilis
1/2 cawan tauge
sedikit daun kucai
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit(Kalau suka)
air secukupnya
minyak untuk menggoreng
CARA MEMBUATNYA:
1. Hiris bawang besar nipis-nipis. Tumbukkan ikan bilis. Potong daun kucai.
2. Satukan kesemua bahan. Gaul sebati. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi adunan yang sedang-sedang je...
3. Panaskan minyak, masukkan sejemput demi sejemput. Masak hingga habis. Pastikan semasa memasukkan adunan, minyak tidak terlalu panas (pandai kawal api). Baru hasilnya cantik dan rangup.
Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan