Wah!....Assalamualaikum semua...sedapnya makan mee sup panas-panas ni...berpeluh. Kalau potongkan cili padi lagi la bertambah panas.....berapiiiii........Alamak..gambar kuah sup terlupa nak snap ler.....lupa lakkkkk...
Untuk bahan-bahan tambahan tu agak-agak la yer....rasanya aku nyatakan resepi kuah sup dan sambal kicap jer la...yang lain-lain senang jer...orait, mari turun ke bawah.....
Siap untuk dimakan...Bismillahirrahmanirrahim.
Mee kuning dicelur seketika.
Bahan-bahan tambahan dan sambal kicap.
BAHAN UNTUK SAMBAL KICAP:
7 biji cili padi
4 sudu kicap manis
CARA:
1. Tumbukkan cili padi hingga hancur dan masukkan dalam mangkuk dan campurkan dengan kicap. Kacau sebati. Siap dihidangkan.
BAHAN-BAHAN UNTUK KUAH SUP:
1/2 ekor ayam (campurkan isi dan bahagian tulang pun takpa)
1 bungkus sup bunjut
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
sedikit halia
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1/2 kiub pati ayam
Tumbukkan sedikit lada hitam
sedikit garam
air secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis
daun sup
bawang goreng
CARA MEMBUATNYA:
1. Bersihkan ayam dan potong kecil-kecil.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk seperti halia, bawang putih dan bawang merah, kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
3. Masukkan kesemua bahan dengan air yang mencukupi. Reneh hingga masak sempurna. Cukupkan rasanya. Sediakan mangkuk hidangan mee sup. Taburkan dengan bawang goreng dan daun sup.
Selamat mencuba.
Selamat Bob, terima kasih. Cuba2 la..InsyaAllah saya akan lawat....
BalasPadam