Assalamualaikum...hari ini aku nak entry banyak gambar-gambar dan resepi yg tertangguh....Ingat surirumah ni banyak la masa terluang, tapi...tengoklah..sibuknya 24 jam..Menu kali ni Kerang masak Lemak...ini ala-ala siput sedut masak lemak la ni...
BAHAN-BAHAN:
1 kg kerang
1 batang serai
1 biji bawang besar (sedang)
1 biji cili merah
3 biji cili padi
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 mangkuk besar santan (1 biji kelapa)
sedikit garam
sedikit asam keping
sedikit serbuk kunyit
Sedikit daun bawang
CARA MEMBUATNYA:
1.Bersihkan kerang dan rebus. Bila sudah masak, buang airnya dan basuh lagi.
2. Hiriskan semua cili, halia dan bawang, Serai diketuk.
3. Masukkan kerang kedalam kuali @ periuk yang sesuai. Masukkan kesemua bahan, garam secukupnya dan santan.
4. Masak menggunakan api yang sederhana dan sentiasa dikacau sehingga betul-betul mendidih. Akhirnya sekali masukkan daun bawang. Ha....senangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan