Jumaat, 3 Jun 2011

SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE

Assalamualaikum...lama tak bersiaran..wah.macam kat radio lak yer...kali ni nak masukkan resepi kek ni...resepi asal Dayang Jack..tq sis 4 d rspi. Mudah juga tapi rasa seakan-akan kek kukus sikit. Ada sedikit la yang saya adjust sebab ikut kesesuaian sendiri...

Moist lagiiii.....topping pun mengancam.

Yang ni baru keluar dari oven..ini lah rupanya..

Limpahan coklat ganache....begitu menyelerakan...

BAHAN-BAHAN:

(gandakan bahan untuk membuat seperti di gambar)

1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu besar susu tepung (sy guna 2 sudu makan susu pekat)
1 1/4 cawan air sejuk
1 cawan gula perang ( sy guna gula kastor)
1 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu kecil cofee emulco @ choc (sy guna 1/2 cawan serbuk koko)
secubit garam
1 sudu kecil cuka @ lemon (sy guna lemon)
1/2 cawan minyak kelapa

CARA MEMBUATNYA:

1. Panaskan oven 180 o C.

2. Ayak bahan powder dan masukkan dalam bekas besar.

3. Masukkan susu, garam & gula, kacau hingga hancur dan rata.

4. Masukkan air sejuk, minyak dan kacau perlahan menggunakan whisk.

5. Masukkan jus lemon, kacau serta merta hingga rata.

6. Sediakan loyang sesuai (8" x 8"), lenserkan dengan minyak dan masukkan adunan. Bakar  30 - 40 minit hingga masak.

Selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KONGSI RESEPI

Body Mass Index Calculator