Rabu, 8 Jun 2011

PAU KENTANG

Pau kentang pilihan....kebetulan ada inti karipap lebih..bubuh jer la dalam pau ni. Jadi la 2 jenis pau dalam satu masa..kacang merah dan kentang. Tetapi yang menjadi kesukaan anak-anak adalah yang berinti kacang merah. Saya pilih yang pedas....boleh tahan gak. Meh la cuba...


Bahan untuk inti:

4 biji kentang (saiz besar)
3 biji bawang merah
2 sudu makan rempah kari daging Baba's
2 ulas bawang putih
sedikit daun sup
1 sudu makan gula
garam secukupnya
minyak untuk menumis
1 pelepah daun kari
1/4 cawan ikan bilis
air secukupnya

Cara membuatnya:

1. Kentang dikopek dan dipotong dadu kecil.

2. Tumbukkan bawang dan ikan bilis. Bancuhkan rempah kari dengan sedikit air. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan daun kari dan rempah kari, masak hingga pecah minyak. 

3. Masukkan kentang dan air separas dengan kentang. Tambahkan garam dan gula secukupnya. Masak hingga kentang empuk dan kering. Bila hampir kering masukkan daun sup. Kemudian angkat dan sejukkan.

Bahan Doh:

500 gm tepung pau - diayak
1 sudu kecil garam halus
1 paket yis kering
50 gm gula kastor
250 ml air (mengikut anggaran)
3 sudu besar minyak jagung

Cara membuatnya:

1. Campurkan kesemua bahan, gaul bahan sampai sebati. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Uli hingga kenyal dan tidak melekat. Ambil sedikit minyak jagung, letakkan di tapak tangan dan gaul ratakan pada doh tersebut hingga rata.

2. Simpan dan tutup doh seketika. Biarkan doh naik 2 kali ganda.

3. Ketuk-ketukkan doh dengan jari penumbuk. Ambil doh, bulatkan kecil-kecil(saiz ikut suka) dan leperkan. Masukkan inti (1 sudu kecil) dan klimkan. Lapikkan dengan kertas pengalas.

4. Bila telah siap, biarkan ia naik seketika dan kukus dalam masa 2 @ 3 minit.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KONGSI RESEPI

Body Mass Index Calculator