Jumaat, 10 Jun 2011

KEK COKLAT MUDAH

Kek coklat ni resepi dari Fendi75. Terima kasih Fendi. Kek tanpa butter tapi menggunakan minyak sahaja. Banyak dah trend sekarang kek guna minyak yer...bagus juga..minyak ada subsidi...butter atau marjerin tak ada subsidi. Harga semakin hari semakin naik..tak turun-turun pun. Jadi gunakan lah sebaik mungkin faedah yang diberikan.


BAHAN-BAHAN:

Bahan A:
2 biji telur
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 cawan gula perang (sy guna hanya 1 1/2 cawan gula pasir sahaja)

Bahan B:
1/2 sudu kecil esen vanila
1 1/2 cawan susu segar perisa coklat(sy guna susu cair)
1/2 cawan air + 2 sudu kecil nescafe (sy guna ovaltine)

Bahan C:
1/2 sudu kecil soda bikarbonate
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum

CARA MEMBUATNYA:

1. Pukul telur dan gula  hingga kembang.

2. Masukkan minyak dan kacau sebati.

3.  Ayak bahan C, masukkan sedikit-sedikit ke dalam bancuhan telur, kacau lagi. Masukkan bahan B, kacau hingga sebati.

4. Gliskan acuan dan minyak, masukkan adunan. Bakar 180 oC selama 35 - 40 minit hingga masak.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KONGSI RESEPI

Body Mass Index Calculator