Sabtu, 4 Jun 2011

LEMAK PUCUK PAKU BERTEMPE

Assalamualaikum. Yang ni sedap makan dengan ikan masin, telur masin dan sambal belacan. Lengkap....begitu menyelerakan. Emak mertua lalu pun tak perasan.


BAHAN-BAHAN:

1 ikat pucuk paku
2 keping tempe
1 biji cili merah
sedikit ikan bilis 
1 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 mangkuk santan
1 cawan santan cair
garam secukupnya
sedikit serbuk kunyit

CARA MEMBUATNYA:

1. Bersihkan sayur. Potong tempe memanjang dan nipis sedikit.

2. Tumbukkan bawang putih, merah dan ikan bilis. Hiris cili merah.

3. Masukkan bahan tumbuk dan tempe berserta santan cair ke dalam kuali, masak sekejap biar tempe mesra. Masukkan kesemua bahan lain beserta santan pekat. Sentiasa di kacau agar tidak pecah santan hingga mendidih. 

Senang je kannnnn.....cuba lah!

1 ulasan:

  1. @@ emak mertua lalu tak perasan...hihi..ngadu kat mak mertua kak zatty kang...ngeeee

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KONGSI RESEPI

Body Mass Index Calculator