Jumaat, 10 Jun 2011

KEK KAROT KEABADIAN CINTA

Teringat pada karot 2 biji dalam peti ais ni...rasanya dah hampir 2 minggu tersimpan, tapi masih segar. Cari la buku2 masakan yang berkaitan...dapatlah resepi mudah kat Majalah Rasa Jun 2006 ni. Nama kek pun cantik.. Kek Keabadian Cinta. Apa lagi...try la. Senang lak tu nak buat, tak payah on mesin pemutar. Namanya saya adjust sikit la tambah 'Karot' sebab selain bahan asas, ia banyak guna karot. 


Ni bila dah dipotong...gambar pudar sikit..tak cukup flash la tu...

Siap untuk dimakan.


BAHAN-BAHAN:
  • 250 gm tepung kek (tepung gandum)
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh serbuk kayu manis (abaikan kalau tak suka)
  • 250 gm gula kastor (aising)
  • 4 biji telur (Grade b)
  • 4 cawan karot (dari 2 biji ) disagat
  • 1 1/2 cawan minyak jagung (kelapa)
  • sedikit esen vanila (sy tambah)
  • sedikit buah ceri potong kecil2 dan kismis (sy tambah)

  • CARA MEMBUATNYA:


  • 1. Panaskan oven 180 oC. Lapik dan gliskan acuan dengan 
  • minyak.

  • 2. Pukul telur dan gula dengan whisk, jangan sampai 
  • kembang, masukkan minyak. Kacau lagi. Masukkan bahan 
  • tepung dan kacau sebati. Masukkan karot dan bahan lain.
  • Kaup balikkan. Masukkan dalam acuan dan bakar.

  • 3. Bakar selama 40 - 45 minit hingga masak. Sejukkan dan 
  • hias dengan krim kesukaan.

  • Bahan Krim:

  • 100 gm mentega krim well
  • 30 gm mentega tanpa garam
  • 100 gm gula aising(diayak)
  • Pewarna

  • Cara:
  • 1. Putar kesemua bahan selama 10 - 15 minit. Bahagikan 
  • kepada beberapa bekas untuk diwarnakan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KONGSI RESEPI

Body Mass Index Calculator