Isnin, 6 Jun 2011

SAMBAL TUMIS UDANG

Sambal udang kesukaan anak-anak. Kulit udang mesti dikopek 3/4..tinggalkan ekor sikit jer. Baru habis hingga menjilat pinggan. Kalau udang tak dikopek..hmmmmm...tak tercuit pun. Ni la anak2 punya karenah...


BAHAN-BAHAN:

1/2 kilo udang besar
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
5 sudu besar cili giling
1/2 cawan air asam
minyak untuk menumis
sedikit garam
gula secukupnya
sedikit belacan

CARA MEMBUATNYA:

1. Bersihkan udang. 

2. Hiriskan bawang besar dan bawang putih. Panaskan minyak dan tumiskan cili giling, belacan dan bawang putih hingga betul- betul masak.

3. Masukkan air asam, udang, gula dan garam. Kemudian masukkan bawang besar. Bila rasa sudah cukup dan sempurna, angkat dan hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KONGSI RESEPI

Body Mass Index Calculator