Isnin, 6 Jun 2011

KUIH BAKAR

Assalamualaikum, apa khabar yer? Kuih Bakar kegemaran emak dan ayah...saya pun suka ni..rasa sedang2 jer, tak manis sangat dan senang rupanya nak buat. Guna pulak acuan tembaga pecah lapan milik emak yang saya jaga rapi...maklum la..sekarang nak beli acuan tu mahal dah. Yang zaman emak-emak kita punya ni bagus, tebal dan tahan. Tapi, belum sempat la nak buatkan untuk mereka dengan air tangan sendiri ni..InsyaAllah niat di hati kalau balik kampung nanti memang nak bekalkan kuih bakar dari koleksi resepi Kak Besah. Tq kak.



BAHAN-BAHAN:

1 1/2 mangkuk tepung gandum
1 mangkuk gula
1 mangkuk telur(5 biji)
1 mangkuk santan dan 5 helai daun pandan (diblend dan tapis)
2 mangkuk santan
sedikit garam
Pewarna hijau
2 sudu minyak kelapa
sedikit esen vanila
bijan secukupnya

CARA MEMBUATNYA:

1. Lenserkan acuar dengan minyak, panaskan dahulu dalam oven dalam 5 minit.

2. Dalam mangkuk, gaul rata tepung gandum, jus pandan, santan, garam, gula, esen vanila, kacau perlahan-lahan guna whisk. Masukkan telur dan kacau hingga sebati. akhir sekali tapiskan. Masukkan minyak kelapa dan kacau sebati.

3. Bila acuan sudah panas, masukkan adunan 3/4 penuh dan taburkan bijan. 

4. Bakar pada suhu 180 oC selama 35 - 40 minit hingga masak.

5. I adunan boleh jadi  4 biji kuih bakar. Selamat mencubaaaa...


2 ulasan:

  1. kak zatty....sy nak jugakkkkkk!!sedapnyaaa

    BalasPadam
  2. LuluDaGreatz, boleh jer...mmg sedap kuih-kuih lama ni. Kalau buat sendiri puas makannya..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KONGSI RESEPI

Body Mass Index Calculator