Rabu, 20 April 2011

LEMPENG KELAPA

Assalamualaikum..inilah resepi mudah. Kadang-kadang teringin nak makan yang ringkas dan kurang berminyak..kebetulan ada rendang daging. Lempeng ni nak makan dengan sambal tumis pun boleh dan ikut selera kita. Resepi rendang nanti saya masukkan...jom kita tengok resepi lempengnya dulu.

Lempeng kelapa dan rendang daging

Bancuhannya, tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat
Masak di atas kuali leper, tidak perlu nipis sangat. Ditutup dengan penutup agar  masaknya sempurna.

BAHAN-BAHAN:

2 cawan tepung gandum 
1/2 cawan kelapa parut (putih sahaja)
sedikit garam
air secukupnya
1 sudu makan minyak kelapa

CARA MEMBUATNYA:

1. Bancuhkan kesemua bahan dalam 1 bekas hingga sebati.

2. Panaskan kuali leper, ratakan dengan senduk, tutup seketika. Bila lapisan bawah sudah kering, terbalikkan. Masak menggunakan api yang sederhana sahaja.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KONGSI RESEPI

Body Mass Index Calculator