Jumaat, 29 April 2011

IKAN BILIS TIGA RASA





Bahan-bahan (hidangan untuk 5 orang) 

  • 1 cawan ikan bilis kopek
  • 1 biji bawang besar
  • 1 biji cili merah
  • 8 biji cili padi
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 1 1/2 sudu makan gula
  • sedikit garam
  • minyak untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Basuhkan ikan bilis, toskan dan goreng hingga garing. Minyak jangan terlalu banyak kerana minyak gorengan itu boleh digunakan untuk menumis. Sesudah garing angkat dan letak di dalam mangkuk.
  2. Hiriskan cili nipis-nipis, bawang besar dan bawang putih. Tumiskankan hingga naik bau.
  3. Masukkan air asam, gula dan sedikit garam sahaja. Bagi memastikan tidak masin (ada jenis ikan bilis masin), garam ditambahkan kemudian).
  4. Biar kuah pekat sedikit dan rasa yang cukup, tuangkan kuah tersebut pada ikan bilis. Sedia untuk dihidang.


Sedap dimakan bersama nasi putih....perghhhh..terliur.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KONGSI RESEPI

Body Mass Index Calculator