Ahad, 17 April 2011

KUIH SERI MUKA

Assalamualaikum. Hari ni nak masukkan resepi Kuih Seri Muka. Resepi ni asalnya dari nenek tapi telah diperturunkan kepada makcik. Dulu kalau nenek buat kuih ni belah atasnya manis sangat mungkin makcik telah olahkan sedikit bab gula ni..yang ini sedang2 jer...




BAHAN-BAHAN:

Penggunaan Loyang 20 cm.


Untuk Lapisan bawah:

1 1/2 cawan santan 
2 cawan pulut
sedikit garam

Cara:

1. Rendam pulut semalaman.

2. Basuh dan toskan. Masukkan kedalam loyang. 

3. Sebatikan garam dan santan. Biar cukup lemak masinnya.

4. Masukkan santan ke dalam loyang pulut tadi. Paras santan lebih sedikit saja dengan paras pulut.

5. Kukus hingga masak. Setelah masak, tekan dengan kuat menggunakan senduk nasi dan plastik. (Proses ini dibuat semasa pulut tengah panas). Setelah padat dikukus semula.


Lapisan Atas:

2 biji telur 
3/4 cawan tepung gandum
1/2 cawan air pandan
1 cawan santan
1 cawan gula
sedikit esen vanila
sedikit pewarna hijau.

Cara:

1. Blendkan telur, gula, esen vanila hingga kembang. Masukkan tepung sedikit2 dan santan serta air pandan. Tambah sedikit pewarna hijau. Blend sebati.

2. Setelah siap, masukkan ke dalam loyang pulut tadi. Kukus hingga masak. Biarkan sejuk baru dipotong.

Cuba lah....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KONGSI RESEPI

Body Mass Index Calculator