Rabu, 11 Mei 2011

PUDING PISANG PELANGI

Assalamualaikum...masih ada lagi pisang lenyek ni dalam peti ais, penangan pisang setandan....belek punya belek resepi ni...teringat nak buat puding. Ubah sikit la...macammana kalau bubuh pisang...he3..otak ni asyik nak ubahsuai aje kerjanya...Resepi asal puding ni dari Azita Kitchen...tq Azita. First try ni...tak pernah buat puding.

Macammana....cantik tak?

Ni yang dah dipotong...simpan dalam peti ais...sedap makan sejuk2.

Mari kita tengok resepinya....

BAHAN-BAHAN:

10 gm serbuk agar-agar
650 air
1/2 cawan pisang lenyek (tambah)
60 gm mentega (guna 2 sudu makan marjerin)
1/2 tin susu cair (guna 2 sudu makan susu pekat + 1 cawan air panas)
1 sudu makan tepung kastad
1/2 sudu teh esen vanila
3 biji telur
pewarna merah, kuning dan hijau

CARA MEMBUATNYA:

1. Masak agar-agar bersama air dan gula hingga hancur dan mendidih.

2. Masukkan telur, tepung kastad, pisang, esen vanila dan bancuhan susu kedalam blender..blend hingga kembang.

3. Satukan adunan blend ke dalam adunan agar-agar. Masak hingga mendidih dan sentiasa dikacau menggunakan whisk.

4. Angkat dan tapiskan. Bahagikan kepada 3 bahagian dan warnakan. Buat dengan cepat.

5. Sediakan bekas sesuai...tinggikan sebahagiannya dan sudukan adunan selapis demi selapis hingga habis. (3 sudu makan setiap warna).

6. Bila sudah siap, letakkan bekas pada kedudukan yang betul. Sejukkan seketika dan masukkan ke dalam peti ais.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KONGSI RESEPI

Body Mass Index Calculator