Jumaat, 20 Mei 2011

KERANG MASAK LEMAK

Assalamualaikum...hari ini aku nak entry banyak gambar-gambar dan resepi yg tertangguh....Ingat surirumah ni banyak la masa terluang, tapi...tengoklah..sibuknya 24 jam..Menu kali ni Kerang masak Lemak...ini ala-ala siput sedut masak lemak la ni...



BAHAN-BAHAN:

1 kg kerang
1 batang serai
1 biji bawang besar (sedang)
1 biji cili merah
3 biji cili padi
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 mangkuk besar santan (1 biji kelapa)
sedikit garam
sedikit asam keping
sedikit serbuk kunyit
Sedikit daun bawang

CARA MEMBUATNYA:

1.Bersihkan kerang dan rebus. Bila sudah masak, buang airnya dan basuh lagi.

2. Hiriskan semua cili, halia dan bawang, Serai diketuk.

3. Masukkan kerang kedalam kuali @ periuk yang sesuai. Masukkan kesemua bahan, garam secukupnya dan santan.

4. Masak menggunakan api yang sederhana dan sentiasa dikacau sehingga betul-betul mendidih. Akhirnya sekali masukkan daun bawang. Ha....senangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KONGSI RESEPI

Body Mass Index Calculator