Isnin, 23 Mei 2011

IKAN KEMBUNG MASAK ASAM

Assalamualaikum....Lauk hari ini Ikan Kembung Masak Asam...menu yang simple dan menyegarkan. Nak hirup kuah saje pun boleh...ibarat hirup sup.


BAHAN-BAHAN:

2 ekor ikan kembung
6 biji bendi 
1 biji tomato
1 batang serai
1 keping asam keping
1/2 sudu cili giling
sedikit halia
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
garam secukupnya
air secukupnya
minyak untuk menumis

CARA MEMBUATNYA:

1. Bersihkan ikan dan ketepikan.

2. Halia, bawang putih, bawang besar ditumbuk dan serai diketuk.

3. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan tumbuk, cili giling dan serai hingga naik bau. Masukkan ikan, bendi dan air secukupnya. Biar mendidih. Masukkan garam, asam keping dan tomato...bila cukup rasanya, angkat dan hidangkan. Sangat menyelerakan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KONGSI RESEPI

Body Mass Index Calculator