Jumaat, 6 Mei 2011

MEE KARI

Assalamualaikum...apa khabar kawan2 semua...sesiapa yang membuka blog ni..sudi2kanlah menjadi follower yer. Bukan apa-apa..cuma kita boleh berkongsi ilmu tentang masakan ni...

Hari ini nak masukkan resepi Mee Kari. Makanan kesukaan saya dan keluarga. Dah makan mee ni tak payah nak fikir pasal nasi lagi...cukup kenyang...tambah-tambah lagi bila kuahnya panas...

Mee Kari


BAHAN-BAHAN:

1 kg Mee kuning
Mee kuning dibasuh dan dicelur kemudian ditoskan.

Sukatan bergantung, tetapi mengikut pengalaman memasak ni..kalau sekilo mee boleh dimakan oleh 5 orang dewasa.

BAHAN-BAHAN SAMPINGAN:

Tauge dicelur
Tauhu goreng
Telur rebus
Fishball
Fishcake
Limau kasturi
Cili padi/cili merah
Timun dihiris panjang
Tomato potong kiub (buang tengahnya)
Bawang goreng
Daun bawang/daun sup hiris halus


BAHAN-BAHAN UNTUK KUAH:

1 biji bawang besar 
3 ulas bawang putih
sedikit halia
1/4 ekor ayam (potong kecil)
5 sudu besar rempah kari daging Baba's
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 tangkai daun kari 
sedikit asam keping
garam secukupnya
1 mangkuk besar santan pekat
1 mangkuk besar air
minyak untuk menumis
10 biji fishball
2 keping fishcake (dipotong)

CARA MEMBUATNYA:

1. Bawang besar, putih dan halia diblender hancur. Bancuhkan serbuk kari dengan sedikit air.

2. Panaskan minyak di dalam periuk yang sesuai. Tumiskan bahan blend, kayu manis, bunga lawang, daun kari hingga naik bau. Masukkan rempah kari, masak hingga wangi dan naik minyak.

3. Masukkan ayam dan sedikit air, biar sehingga ayam lembut dan mendidih.  Masukkan santan pekat dan air secukupnya. Jangan terlalu cair. Tambahkan garam secukupnya, masukkan fishball dan fishcake. Sentiasa dikacau agar tidak pecah santan sehingga mendidih.

ok..apa tunggu lagi....


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KONGSI RESEPI

Body Mass Index Calculator